Temps del poble, temps d’esquerres, temps de solidaritat

[Tiempo del pueblo, tiempo de izquierdas, tiempo de solidaridad]

Estremeix pensar com pot el sistema capitalista canviar la nostra realitat en tot just uns instants. La pandèmia mundial deslligada pel coronavirus ha tornat a manifestar la fragilitat del mal anomenat Estat de Benestar. Semblava que quedava lluny la crisi del 2008, semblava oblidat el sacrifici que patim la classe treballadora en forma de retallades, retallades socials, retallades laborals, retallades en el sector públic… Moltes persones van quedar fora del sistema i no es van recuperar; unes altres vam poder mantenir-nos i, encara que en pitjors condicions, prosseguir les nostres vides. Parlaven llavors de refundar el capitalisme. No obstant això, la realitat és que, una vegada aconseguit el seu objectiu i salvada la banca al més pur estil del gatopardisme,tot ha continuat igual.

Si hi ha alguna cosa que des de l’esquerra hem tingut clar des del principi d’aquesta crisi és que és el moment de prioritzar objectius. És inqüestionable que la batalla contra el virus ha de ser la nostra prioritat alhora que frenar la descomposició d’un sistema econòmic que torna a mostrar la seua inconsistència colpejant una vegada més amb força a la classe treballadora. L’escenari al qual ens enfrontem els pròxims mesos amb una dreta i ultra dreta indigna i radicalitzada, ens obliga a reflexionar com ha de ser el nostre paper, -més tenint en compte la nostra participació en el Govern de l’Estat i de la Generalitat- i conseqüentment a oferir una alternativa política i social a l’altura de les circumstàncies.

És temps de polítiques d’Esquerra i això passa en primer lloc pel compromís de la nostra organització per a iniciar un procés de vertebració i cohesió a nivell intern. Només d’aquesta forma podrem desplegar la nostra acció política a nivell extern; només una EU-IU forta que funciona de manera coordinada pot estar a l’altura del moment polític actual. És fonamental que els nostres col·lectius actuen com element de connexió de la nostra realitat social amb la institucional. Ara més que mai la nostra militància és imprescindible perquè som les militants les qui amb el nostre treball en els diferents fronts de lluita podem oferir alternatives realistes i suficients connectades amb la realitat.

Tantes vegades hem repetit la frase “sol el poble salva al poble”, com tantes vegades haurem de repetir-la en els pròxims mesos. La diferència és que les militants d’EU-IU l’acompanyarem del nostre esforç, de la nostra lluita, de la nostra solidaritat. És moment de recuperar projectes passats que mai haguérem d’haver abandonat, és moment de recuperar projectes com la Xarxa de Solidaritat Popular, els qui creem en la justícia social tenim el deure i l’obligació d’impulsar xarxes solidàries; els qui tenim responsabilitats polítiques hem d’estar a l’altura d’aquests temps.

Aportem a la tristesa de la pèrdua de camarades d’una generació única, amb la qual tenim contreta un deute històric, el nostre compromís de mantenir amb fermesa els valors que van defensar durant tota la seua vida. S’obri un nou temps per a l’esquerra.

 

Rosa Albert

Coordinadora d’EUPV València ciutat

Show More

Related Articles

Back to top button