EUPV exigeix un portal de transparència per a EMIVASA a València

Rosa Albert: “Les valencianes i els valencians tenim tot el dret a conèixer quant s’està deixant d’invertir en polítiques socials per tenir en mans privades aquest servei”

Roser Maestro: “Portarem al Congrés dels Diputats que l’incompliment de transparència per part d’aquestes empreses supose, de manera immediata , la remunicipalización del servei”

La coordinadora d’Esquerra Unida a València, Rosa Albert, ha manifestat la seua preocupació pel ‘Cas Flotador’, després d’haver-se complit una nova legislatura sense haver retornat a mans públiques el servei de l’aigua potable. Per aqueix motiu, la portaveu de l’organització d’esquerres ha assenyalat que, “ fins que no es duga a terme la remunicipalització d’un servei bàsic com aquest, com a mínim cal exigir un portal de transparència a l’empresa responsable de la gestió i subministrament d’aigua potable en la ciutat. A més de per transparència, també les valencianes i valencians tenim tot el dret a conèixer la quantitat que está deixant-se d’invertir en polítiques socials per tenir en mans privades aquest servei”.

Cal recordar que en l’Operació Flotador —que investiga presumptes irregularitats en les adjudicacions de contractes anteriors a 2014 en l’Ajuntament de Sagunt que governava el PP— està implicada l’empresa privada Global Omnium (antiga Aigües de València) que és la mateixa concessionària del subministrament en la ciutat de València, de l’empresa mixta EMIVASA. A més, l’Ajuntament de València segueix mantenint en el seu consell d’administració d’EMIVASA a gent que en aquests moments està sent investigada pel ‘Cas Flotador’.

“Cal mantenir una postura vigilant i fiscalitzadora davant les empreses que tenen algun tipus de participació pública, amb la finalitat d’evitar que l’interès general puga veure’s d’alguna manera perjudicat, i reclamant que es depuren responsabilitats en el cas d’haver existit activitats delictives”, ha assenyalat Roser Maestro, actualment responsable de la Delegació d’Aigües en l’Ajuntament de Sagunt.

En aqueix sentit, Rosa Albert ha afegit que “el primer pas perquè fets com aquest no ocórreguen hauria de ser que EMIVASA complisca immediatament la Llei de Transparència” i ha incidit a més en l’obligatorietat de crear aquest portal de transparència. La Llei 19/2013 de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern determina la necessitat que totes les administracions públiques, així com les empreses amb participació o subvenció pública han de posar a la disposició de la ciutadania tota la informació sobre la seua activitat, contractes i serveis. ja que només d’aqueixa manera es pot controlar el “ bon govern” de les mateixes.

Transparència i remunicipalització

Rosa Albert ha assenyalat també que, en el cas que no es duga a terme allò que recull la Llei, Esquerra Unida es veurà en l’obligació d’acudir al Síndic de Greuges o, finalment, al Consell de Transparència i Bon Govern. Per la seua banda, Roser Maestro, que també és candidata al Congrés dels Diputats per Unides Podem-Esquerra Unida, ha afegit que, “per a poder avançar contra la corrupció i la falta de transparència, des d’IU proposarem al Congrés dels Diputats que es controle d’ofici aquesta obligatorietat i que el seu incompliment per part d’empreses privades o participades supose, de manera immediata , la remunicipalització del servei perquè torne a mans públiques”.

Així mateix, la coordinadora d’EUPV a València Rosa Albert, ha fet referència a la denominada garantia del mínim vital recordant que “el dret a l’aigua hauria de quedar garantit per a les persones que econòmica i socialment es troben en situació de vulnerabilitat, i que puguen rebre de forma gratuïta un subministrament mínim d’aigua que cobrisca les seues necessitats bàsiques per a viure dignament”. També, ha afegit Albert, “han de prohibir-se expressament els talls del subministrament per impagaments en aquestes situacions, un aspecte que ha sigut oblidat en l’aprovació de la nova ordenança de l’aigua i a més segueix sense assignar-se realment una partida social per part de l’Ajuntament per a cobrir els impagaments”.

Per a concloure, la coordinadora d’EUPV en la ciutat ha assenyalat que la seua organització demanarà una auditoria amb un estudi de viabilitat de remunicipalització d’aquest servei bàsic quan la seua organització torne a l’Ajuntament.

Show More

Related Articles

Back to top button