EUPV València reclama polítiques transformadores d’esquerres en el balanç de l’any

Rosa Albert: “Cal  més valentia per a posar en pràctica polítiques que transformen aquesta ciutat”

La coordinadora d’Esquerra Unida a València, Rosa Albert, ha fet balanç de la gestió municipal de l’any que acaba. “Des del nostre prisma netament d’esquerres observem que hi ha uns mínims que un govern que es diu d’esquerres hauria d’abordar. Una vegada més, hem sentit a aquest Govern parlar sobre projectes futurs o en tràmit que segueixen deixant per a un altre moment les necessitats i reivindicacions bàsiques de veïns i veïnes. Es continua prioritzant el pagament del deute mentre tenim situacions d’emergència social; tampoc s’avança en la remunicipalització de serveis. En definitiva, cal desenvolupar polítiques que transformen el dia a dia i que repercutisquen directament en la ciutadania”, ha declarat. 

Per a Rosa Albert, la tònica de l’any ha sigut similar a la legislatura: “ S’ha pogut avançar apedaçant algunes qüestions, però la realitat és que els barris i la seua població queden sempre en segon lloc, condemnats a promeses i projectes que no acaben d’arribar”. Rosa Albert ha remarcat que les polítiques socials, especialment les destinades a persones i col·lectius en risc d’exclusió social, haurien de ser l’eix central d’un govern d’esquerres. “ Cal fer  polítiques que se centren en la prevenció, que abandonen els vells hàbits més propis de la caritat i que es basen en la correcció de les desigualtats socials i la tramitació administrativa de les quals no siga una carrera d’obstacles. A més— ha afegit Albert—, és inadmissible que l’ajuntament estiga prioritzant el deute amb els bancs en lloc de cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania”.

Inversions, remunicipalització de serveis i participació

“Des d’ Esquerra Unida sempre hem exigit més inversió en habitatge públic, ajudes d’emergència, manteniment, neteja, jardineria… De nou ho trobem a faltar en el pressupost de 2019”. Albert ha insistit en la remunicipalització de serveis com a neteja, manteniment o aigua. “ És preocupant  l’estat de degradació especialment en els barris perifèrics”, i ha afegit que un servei bàsic com l’aigua no pot estar condicionat pels interessos privats.

La coordinadora d’EUPV en la ciutat ha assenyalat també que moltes de les inversions plantejades en els exercicis anteriors no s’han executat, i ha mostrat la seua preocupació per la paralització existent en contractació que farà , al seu judici, que la majoria de les inversions incloses per a 2019 no es puguen executar, per exemple en habitatge, on hi ha unes necessitats evidents.

Respecte a la participació ciutadana, Albert l’ha qualificat com l’assignatura pendent d’aquest govern: “Acaba l’any i la legislatura sense un reglament que realment done veu a veïnes i veïns. No hem passat de retocs cosmètics” .

Mobilitat

La portaveu d’Esquerra Unida a València ha destacat que és vital ”reivindicar que l’espai públic siga ocupat per vianants desplaçant el vehicle privat” i, en aqueix sentit, ha posat l’accent en la necessitat d’un programa contracte amb l’Estat, amb un servei de transport públic amb freqüències raonables i política de preus adequada. Ha assenyalat que l’aposta pel carril bici ha d’anar acompanyada d’un pla de millora i manteniment que garantisca la seguretat. Ha reiterat, una vegada més, l’aposta d’EUPV per la municipalització de Valenbisi i ha reclamat la publicació d’una ordenança de mobilitat que siga compatible amb els interessos de la ciutadania. Així mateix ha recordat la importància de la creació d’una ruta accessible per la ciutat per a combatre definitivament les barreres invisibles.

Infraestructures i patrimoni

Albert ha assenyalat que  el 2018 es tanca amb una part mínima del Parc Central inaugurada però que altres projectes com ara l’Accés Nord i la façana marítima segueixen sense concretar-se. “La revitalització de la ZAL és un exemple d’oportunitats perdudes que desgraciadament recauen en els barris amb més dèficits” . En aquest sentit ha expressat el seu desig que la ciutat aposte per barris com Natzaret i El Cabanyal i es faça una línia costanera realment integrada.

Per a Rosa Albert hi ha també un altre tipus d’infraestructures menys “mediàtiques”, que afecten al dia a dia de veïns i veïnes i que continuen sense solucionar-se, i ha posat l’exemple del Centre de Salut de Malilla. També ha fet esment al patrimoni valencià i s’ha referit a les alquerías existents en la ciutat en estat de desprotecció. “l’ anunciat pla d’Alqueriess no ha vist la llum, i alqueries com la del Moro, Serra o el Casino de l’Americà segueixen en perill de desaparició. Insistim en la restauració i en l’ús social de les mateixes”, ha conclòs.

 

Show More

Related Articles

Back to top button