EUPV València proposa replantejar el model de participació ciutadana

Rosa Albert: “La participació ciutadana hauria de ser un dels pilars de la gestió municipal”

La coordinadora d’EUPV en la ciutat de València, Rosa Albert, ha proposat a l’equip de govern municipal que òbriga un espai de reflexió per a valorar i avançar no solament en el que a pressupostos participatius es refereix sinó també al model global de participació ciutadana. En aqueix sentit ha tornat a reclamar un nou reglament de participació ciutadana amb l’objectiu d’implementar un model conscient, real i informat.

Albert ha fet aquesta proposta en complir-se avui el terme per a votar les diferents propostes dels pressupostos participatius. “Pensem que és el moment oportú per a fer una valoració de les diferents edicions dels pressupostos participatius i traure’n conclusions que permeten avançar i millorar aquest model fins a aconseguir una visió més àmplia de la participació ciutadana. Per a Esquerra Unida —ha prosseguit Rosa Albert— aquesta reflexió ha de fer-se conjuntament amb el teixit social i associatiu de la ciutat”.

Per a la coordinadora de la formació d’esquerres, “els pressupostos participatius són la part més vistosa de la participació ciutadana, però cal implementar elements correctors al que ha apuntat com a debilitats del model, com ara la baixa participació, el pressupost destinat, l’execució dels projectes aprovats o els criteris per a seleccionar les propostes”.

“Entenem que un model atractiu ha de comptar amb un pressupost adequat, doncs l’actual és insuficient. Però també ha de ser real, garantint que les propostes seleccionades s’executen en un període de temps raonable. Algunes de la propostes del 2016 estan encara en període de tramitació” ha assenyalat.

Rosa Albert ha explicat que EUPV entén la participació ciutadana com una manera de fer partícips, a veïnes i veïns, de les decisions que els afecten en el seu moment a dia. Per açò, a més dels pressupostos participatius, Albert ha reclamat un nou reglament de participació ciutadana que avance en un model de democràcia més directa.

Reforma del Reglament de participació ciutadana
La coordinadora d’Esquerra Unida a València ha recordat que la reforma del Reglament de participació ciutadana era una promesa electoral dels partits que avui estan en el govern municipal. “Les Juntes Municipals han de ser espais de participació que aproximen més l’Ajuntament a la ciutadania. Hem d’avançar cap a un model més representatiu on els veïns i veïnes tinguen realment veu i les Juntes tinguen un caràcter propositiu per tal que les associacions puguen plantejar punts a tractar en l’ordre del dia sobre els assumptes que preocupen al barri i districte”, ha dit Rosa Albert.

La dirigent d’esquerres ha insistit en la necessitat d’implicar en aquest procés a la major part de veïns i veïnes, tant a través de les associacions veïnals com de les diverses plataformes ciutadanes i fins i tot a nivell individual. En aquest sentit ha reconegut la lluita històrica del moviment veïnal “sense el qual—ha dit— no es podria entendre la ciutat que tenim actualment”.

Per a EUPV, la base de la qualitat de la participació ciutadana està a tenir una comunitat ben informada. Per a açò, és necessari comptar amb l’experiència del moviment veïnal i sumar les aportacions de les noves formes d’organització social. “ Hem de treballar braç a braç amb les associacions veïnals i ciutadanes facilitant informació i formació, utilitzant les noves tecnologies de la informació però també els canals tradicionals”, ha conclòs Rosa Albert.

Show More

Related Articles

Back to top button