EUPV urgeix al govern de la Nau a executar el pla de protecció i usos del patrimoni de la ciutat

Rosa Albert: “No ha de repetir-se una situació com la de l’enfonsament  d’una de les  cases de l’Alqueria del Moro”

La coordinadora d’EUPV en la ciutat de València, Rosa Albert, ha reclamat al govern de la Nau que protegisca el patrimoni municipal i que intervinga ràpidament per a evitar situacions com la de l’enfonsament d’un dels edificis del conjunt de l’Alqueria del Moro, ocorregut aquesta setmana. “L’enfonsament  d’una de les cobertes d’una casa de l’Alqueria del Moro és una alerta perquè situacions com aquesta no es tornen a repetir. L’obligació de l’administració és conservar els béns culturals i patrimonials en condicions de seguretat a través d’inspeccions periòdiques i d’intervencions si fóra necessari, tant si es tracta d’aquelles de titularitat pública com en aquelles de propietat privada. És evident que en aquest cas no s’ha actuat amb la celeritat necessària”, ha manifestat.


Tal com ha explicat la portaveu de la coalició d’esquerres, l’Alqueria del Moro és un dels conjunts rurals més rellevants de la comarca, la intervenció de la qual havia sigut reclamada per entitats culturals i veïnals durant més de 30 anys. “Fins i tot, el Síndic de Greuges va fer unes recomanacions en aquest sentit. No obstant açò no ha sigut fins a principis d’aquesta setmana que l’Ajuntament ha anunciat l’inici de les obres de rehabilitació.  Les obres estan evidenciant l’estat de perill d’enfonsament d’altres edificis. El govern municipal ha de fer cumplir als propietaris amb les seues obligacions o actuar d’ofici. Esperem que en el trasncurs de les obres no hàgem de lamentar més situacions com l’ocorreguda aquesta setmana”, ha declarat.

Rosa Albert ha assenyalat que la no intervenció en el patrimoni, suposa, en la pràctica una sentència de mort per al mateix. “Dissortadament ho hem pogut comprovar aquesta  setmana. Al llarg dels anys, aquesta ciutat ha anat esborrant de la seua fisonomia alqueries i altres edificis singulars. Per açò, instem al govern municipal al fet que actue i no siga còmplice d’aquesta pèrdua”, ha insistit.

La dirigent d’esquerres ha remarcat que en la nostra ciutat encara es conserven nombroses alqueríes que tenen un valor cultural i patrimonial que han de ser preservades perquè les generacions futures tinguen, d’una banda, un record del passat agrícola de la ciutat i per un altra perquè la ciutat compte amb nous espais adaptats a les necessitats actuals de veïns i veïnes. I ha posat d’exemple el Casino de l’Americà o l’Alqueria de la Torre que també amenacen ruïna “Si no volem perdre més patrimoni hem de posar-nos a la feina. Per açò li demanem a l’equip de govern que concrete i execute el pla que va anunciar al novembre de 2015 en el qual deia voler conservar i consolidar les alqueries de la ciutat. O s’actua amb promptitud o els diners invertits serà debades”, ha insistit.

Ús social

Finalment, la coordinadora d’EUPV a València ha volgut assenyalar que en la nostra ciutat dissortadament hi ha barris amb molts dèficits dotacionals i socioculturals i que alguns d’aquests edificis podrien contribuir a pal·liar aquesta manca si se’ls destinara un ús social. “Moltes  associacions socials, esportives, culturals o veïnals de barri no poden exercir en condicions les seues activitats perquè no tenen un local social. Una manera de rendibilitzar la inversión és donar-li un ús social” ha conclòs Albert.

 

 

Fotografia: Antonio Marín Segovia

 

Show More

Related Articles

Back to top button