EUPV reclama al govern de la Nau polítiques d’esquerres en el seu balanç de l’any polític

Rosa Albert: “Cal actuar amb valentia i desenvolupar polítiques que repercutisquen en el dia a a dia de veïns i veïnes”

La coordinadora d’EUPV de la ciutat de València, Rosa Albert, ha fet un balanç de la gestió municipal de l’any que hem acabat. “La nostra valoració ha de ser necessàriament crítica atés que ens situem en un prisma netament d’esquerres i observem que hi ha uns mínims que, un govern que es diu d’esquerres, hauria d’abordar i no obstant açò no ha sigut així. Es continua prioritzant el pagament del deute mentre tenim situacions d’emergència social; tampoc avancem en la remunicipalizació de serveis i, a més, acabem l’any amb l’acomiadament de tres treballadors”, ha declarat.

La dirigent de la formació d’esquerres ha focalitzat el seu balanç en qüestions com la remunicipalizació de serveis públics, emergència social, mobilitat ,infraestructures, participació ciutadana, cultura, i la situació dels barris d’Orriols, El Cabanyal i Natzaret.

Així respecte a la remunicipalización de serveis, Albert, ha destacat la necessitat de tornar a la gestió directa serveis bàsics com la neteja viària o el manteniment, afectats per les retallades. “És preocupant l’estat de degradació de la ciutat respecte a la neteja viària i especialment en els barris perifèrics. Desgraciadament observem que, una vegada més, continuem amb la vella política de barris de primera i barris de segona. A més veiem amb preocupació com s’externalitzen altres serveis com els referits a tributs”, ha incidit.

Per a la coordinadora d’EUPV en la ciutat posar a les persones en la centralitat de la política municipal és un objectiu irrenunciable i especialment a aquelles persones i col•lectius en situació de risc d’exclusió social. Per a açò, es necessiten polítiques que se centren en la prevenció, que abandonen els vells hàbits més propis de la caritat i que es basen en la correcció de les desigualtats socials i per això cal pressupost. “És inadmissible que l’ajuntament estiga prioritzant el deute amb els bancs i antepose aquests pagaments a les entitats financeres en lloc de cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania”, ha remarcat.

En mobilitat Rosa Albert ha manifestat que si bé s’ha avançat en els carrils bici, encara que només pel que fa a connexió, no ocorre el mateix amb el transport públic. La gestió de l’EMT ha sigut polèmica aquest any . “Respecte al pla de mobilitat seguim sense un contracte programa i sense un transport públic de qualitat que permeta un procés de peatonalització progressiu i consensuat en la ciutat. No entenem perquè es realitzen consultes a entitats ciutadanes si després es desestimen totes les seues aportacions”, ha afegit.

Respecte a infraestructures, la dirigent d’esquerres ha mostrat la seua preocupació per la situació dels grans projectes que impliquen una transformació per a la ciutat com el Parc Central i l’Accés Nord. “Sembla que siga l’any del desbloqueig de projectes emblemàtics per a la ciutat com el Parc Central i l’Accés Nord, no obstant açò ens preocupen les cessions que s’intueixen i trobem a faltar una veu ferma del govern municipal, davant les administracions estatal i autonòmica, que siga capaç de recaptar el finançament necessari i al mateix temps defensar els interessos de les valencianes i valencians”, ha remarcat. “El tramvia entre Orriols i Natzaret, si bé és cert que és responsabilitat de la Generalitat, és una altra mostra de la tebiesa amb què el govern municipal defensa els interessos de valencianes i valencians. Ara, amb dues administracions del mateix color polític hauria de ser el moment d’acabar aquesta infraestructura”, ha incidit.

Per a Rosa Albert el govern municipal hauria de canviar el model de participació ciutadana atés que fins al moment només s’ha obert un procés de consulta ciutadana perquè es decidisca un percentatge de les inversions en els barris, que d’altra banda ha comptat amb una baixa participación, possiblement pel sistema poc accessible pel qual s’ha optat i segurament perquè alguns dels projectes seleccionats en l’anterior edició encara no han sigut executats. “S’hauria d’apostar per un vertader procés de participació ciutadana i la cogestió dels espais públics entre l’administració i les entitats ciutadanes. Tampoc hem avançat en el funcionament de les Juntes Municipals de Districte que es regeixen pràcticament amb el mateix reglament que el del PP”, ha afegit.

Per a la coordinadora de la formació d’esquerres el balanç en cultura i educació és pobre ja que , al seu judici, no hem avançat en la gestió de les biblioteques que continuen amb uns recursos limitats i en el cas de la biblioteca Carola Reig no s’ha concretat la seua ampliació malgrat estar pressupostada des de 2015. En pitjor situació es troba la Malva-rosa. “Esperem que l’Ajuntament complisca el desig dels veïns i veïnes d’aquest barri que han sol•licitat, amb més de mil cartes, una biblioteca com a ‘regal de Nadal”, ha incidit. Tampoc s’ha avançat en la dissolució de fundacions com Inndea que per a EUPV, ha recordat Albert, haurien d’estar integrades en l’organigrama municipal i ha afegit: “L’Ajuntament segueix mantenint aquestes fundacions amb personalitat jurídica pròpia el que afecta, a més, a la transparència i objectivitat en la contractació”. Rosa Albert ha fet esment també als acomiadaments dels tres treballadors de les Las Naves. “La cultura hauria de jugar un paper important en la generació de llocs de treball, no obstant açò acabem l’any amb uns acomiadaments injustificats de tres treballadors en Las Naves”, ha postil•lat.

Per a la dirigent d’esquerres, en matèria d’educació assistim a una política sense cap concreció. “D’una banda ens anuncien remunicipalizacions per al 2018 mentre que, d’altra, hi ha infraestructures acabades per obrir. Quins criteris se segueixen, quines prioritats s’estableixen i sobre quines bases?”, s’ha preguntat. Una altra mostra d’aquesta inconcreció ha sigut, segons Albert, l’exclusió de les famílies d’immigrants sense papers del xec escolar. “No entenem com, des d’un govern que diu que la seua prioritat són les persones, es pot excloure d’aquestes ajudes a els qui més ho necessiten sense cap solució alternativa”, ha remarcat.

Rosa Albert ha acabat el seu balanç amb l’esperança que l’any 2018 siga l’any que la ciutat salde els seus deutes històrics amb els barris de Natzaret i El Cabanyal. “La ciutat té uns deutes històrics amb aquests barris que han patit les polítiques especuladors del PP. Li demanem al govern municipal que davant els reptes urbanístics que suposa l’accés nord escolte la veu dels veïns i veïnes i que aposte per una ciutat que integra el mar en la seua fesomia i treballe, decididament, per una façana marítima que revertisca l’abandó al que els Poblats marítims s’han vist sotmesos”, ha conclòs.

Show More

Related Articles

Back to top button