Els estibadors mostren el seu rebuig al Decret del Govern durant el debat organitzat per EUPV a València

Rafael Egea: “El Govern aprofita el fals mandat de la UE per a anar més enllà del que dicta la sentència i així precaritzar el sector”

Roser Maestro: “El que vol el Govern són treballadors esclaus que no es queixen de les seues condicions laborals”

Aquest dilluns 13 de març ha tingut lloc a Benimaclet una xarrada-col·loqui sota el títol “L’estiba en la lluita pels drets laborals” en la qual han intervingut Rafael Egea i Pepe Moratal, portaveus de la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar, així com Roser Maestro, regidora d’EUPV en l’Ajuntament de Sagunt, i Violeta Lerma, responsable de comunicació de la formació d’esquerres. Aquest debat s’ha emmarcat en el cicle de jornades “Xarrades per l’esquerra” que està desenvolupant Esquerra Unida en la ciutat de València.

L’objectiu d’aquest acte, tal com ha destacat Violeta Lerma durant la presentació, ha sigut que els estibadors pogueren explicar de primera mà què és el que passa exactament amb l’estiba en el nostre país i quina és la postura d’Esquerra Unida en aquest tema. La responsable de comunicació d’EUPV ha assenyalat a més que el de l’estiba és dels pocs col·lectius que queden amb suficient força per a defensar els drets laborals. “Si deixem de costat les lluites pel treball en condicions dignes ho haurem perdut tot”, ha assenyalat Violeta Lerma no sense abans animar de nou als estibadors a que seguisquen amb la lluita.

Entrant en la situació que es viu en el sector de l’estiba actualment, Rafael Egea, responsable internacional de la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar, ha destacat que “la incompetència del Govern, que no ha sigut capaç de legislar durant els últims quatre anys, ha sigut el que ens ha portat a un suposat pagament de multes que són la principal justificació per a modificar la llei de ports amb excessiva premura i sense consens polític, ni entre les parts implicades del sector, la qual cosa ha portat al Govern a veure’s a soles, feble i amb poques possibilitats de traure avant el decretazo”.

El representant de la Coordinadora ha destacat a més que el Govern “aprofita el fals ‘mandat’ de la Unió Europea per a anar més enllà del que dicta la sentència i així precaritzar el sector, per a acomiadar a 6.150 treballadors fixos amb finançament públic, per a posar el treball en mans d’Empreses de Treball Temporal i així augmentar els beneficis dels ‘fondos buitre’ darrere de les empreses estibadores, sense importar-li la qualitat del servei i la importància estratègica del sector portuari per a l’economia d’Espanya”.

Per la seua banda, el responsable de comunicació de la Coordinadora, Pepe Moratal, ha posat de relleu que “no es vol acabar amb un model d’estiba que és rendible, eficient i competitiu; el que realment els molesta –ha dit– és un model de sindicalisme independent, assembleari, molt organitzat i amb uns nivells d’afiliació molt elevats”.
Durant la seua exposició, Moratal ha explicat que “els vents neoliberals de la recentment construïda UE ens van portar l’amenaça liberalitzadora, amb fórmules tan radicals per a l’estiba com l’anomenada autoasistència, i vam vèncer en 2003 i 2006”, ha indicat. “Ara –ha afegit Pepe Moratal– ens enfrontem a un RDL que presenta igualment conceptes que en la pràctica impliquen la desaparició de la nostra professió”.

Per la seua banda, la regidora d’Esquerra Unida a l’Ajuntament de Sagunt, Roser Maestro, ha explicat que “el Decretazo de l’actual Govern del PP va a suposar l’acomiadament massiu de treballadors i treballadores per a després tornar a contractar mitjançant les ETT”, i la conseqüència d’açò és “menys salari, menys drets, menys experiència, cap antiguitat. En conclusió –ha dit Roser Maestro–, treballadors i treballadores que per menys de 600€ igual et pinten que et descarreguen vaixells. Perquè en essència el que volen són treballadors esclaus que no es queixen de les seues tristes condicions laborals”.

Respecte a la imatge de “privilegiats” que des d’alguns sectors s’obstinen a donar al col·lectiu de la estiba, Roser Maestro ha assenyalat que “hi ha un interès per posicionar a l’opinió pública contra aquesta legítima i important lluita, però el que no pensem els qui estem asseguts enfront del televisor quan ens expliquen que ells i elles estan en lluita per a mantenir els seus merescuts drets és que si tots i totes tinguérem les seues condicions també les defensaríem a mort”. Sobre aquest tema, Rafael Egea ha explicat que “açò és marca de la casa a l’hora de desprestigiar a col·lectius de treballadors, disfressant de privilegis el que són drets laborals aconseguits al llarg de molts anys de lluita sindical”.

Finalment, Roser Maestro, ha destacat que EUPV es posiciona clarament al costat dels estibadors en la seua lluita. “No arribe a entendre per què alguns partits dels anomenats d’esquerres s’han sumat a aquest atac patronal, creient-se la seua mentida de privilegis o masculinització del sector, com si fóra una excepció, o com s’engoleixen l’argument del treball passat de pares a fills… En EUPV –ha conclòs la regidora de Sagunt– ho tenim molt clar, cap atac a la classe treballadora serà perdonat ni secundat per la nostra banda i seguim exigint una negociació real ja”.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button