EU qualifica de burla la proposta del govern municipal sobre l’eliminació dels carrers franquistes en la ciutat de València

Rosa Albert: “Parlar d’amabilitat i permetre que coexistisca el nom de persones vinculades amb el franquisme amb els nous noms ens sembla una falta de respecte a les víctimes de la dictadura franquista”

La coordinadora d’Esquerra Unida de la Ciutat de València Rosa Albert, ha criticat avui l’anunci de la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, que després de la reunió de la comissió de memòria històrica ha anunciat la seua intenció que aquests canvis es realitzen de “manera amable”. “No solament ha passat més d’un any sense que es tinga encara una data concreta, en la qual es comunique que es comença a complir amb la Llei de Memòria Històrica, sinó que, a més, amb el pretext de garantir la participació ciutadana i de no perjudicar els veïns, veïnes i comerços es planteja que coexistisquen els noms de persones vinculades amb el franquisme amb els nous noms de dones i homes represaliats per defensar la cultura i els valors democràtics i republicans”. Per a Albert “El que ha de fer l’Ajuntament és garantir als i les veïnes que es facilitaran al màxim els tràmits administratius, i fins i tot assumir-los si s’escau i, sobretot, començar els canvis per les zones cèntriques i més visibles de la ciutat”.

Albert ha recordat que “ja ho va advertir l’alcalde de València quan va anunciar al juliol de 2015 que s’anava a procedir al compliment de la Llei per a dignificar la Ciutat de València, però que en tot cas aquesta no anava a ser una prioritat, i per descomptat que no ho ha estat. Ha passat un any i encara no hi ha data”.

Una vegada més ens trobem amb la mateixa estratègia de fer anuncis sense concretar terminis ni mesures concretes.Cal recordar que durant anys s’ha estat treballant tant pels partits polítics d’esquerres com des de les diferents associacions de recuperació de la Memòria Històrica i la Universitat de València sobre aquest tema. L’any 2014 es va presentar un informe elaborat per les facultats de Dret i Història que certificava el passat franquista de 24 persones i ja es va demanar la retirada d’aqueixos títols honorífics, alhora que va sol·licitar un informe a la  Universitat de València per a canviar el nom de més de 40 carrers. De manera paral·lela, tant els grups polítics com aquestes mateixes entitats ciutadanes, sindicals i de recuperació de la memòria històrica han efectuat centenars de peticions a la comissió de cultura sol·licitant noms de carrers que permetrien dignificar i recuperar la història de les persones represaliades pel Franquisme.

Per a la Coordinadora d’EUPV, justificar aquest retard i els 18 mesos de “canvi amable” “és una aixecada de camisa, apel·lar a la participació ciutadana és una falta de respecte a tot el treball previ que durant anys s’ha desenvolupat” “Cal informar i arribar al màxim consens però açò no significa que tràmits que ja haurien d’estar finalitzats o en procés s’allarguen amb sort 2 anys més”.

“Esperem que l’equip de govern reaccione i complisca amb la seua promesa electoral en una qüestió de la qual va fer bandera quan era oposición. En qualsevol cas des d’EUPV, anem a exigir-ho amb la mateixa contundència que ho fèiem amb el PP” ha finalitzat Albert.

Show More

Related Articles

Back to top button