EUPV València presenta la seua alternativa urbanística davant els PAIs que planteja el govern municipal

Rosa Albert: “Els interessos econòmics particulars no poden prevaldre sobre el benestar de les persones”

La coordinadora d’Esquerra Unida de la ciutat de València, Rosa Albert, s’ha pronunciat sobre la pròxima construcció per part d’un fons inversor alemany de 1.300 habitatges i 75.000 metres quadrats de sòl terciari al costat del nou hospital La Fe. Es tracta d’un projecte que sumarà 232.000 metres quadrats d’edificabilitat residencial que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València. En aquest sentit, Rosa Albert ha destacat que un govern municipal que es considere d’esquerres hauria d’assegurar un desenvolupament urbanístic no agressiu, que respecte el medi ambient i el patrimoni, enfront de l’urbanisme agressiu i depredador.

La coordinadora d’EUPV a València ha recordat que la promoció del PAI per part d’aquest grup inversor, “a més de suposar que es duplique el nombre de pisos que els grans fons d’inversió tenen previstos en la ciutat, no pot suposar, també, que s’anteposen els interessos particulars d’empreses milionàries per davant de l’interès general dels valencians i les valencianes”. Tal com ha destacat Rosa Albert, “en cap cas els interessos de l’Ajuntament poden quedar supeditats als poders econòmics de grans empreses que tornen a aterrar en la ciutat a la calor d’una nova bambolla immobiliària”.

La dirigent d’esquerres ha destacat que operacions d’aquest tipus, que fomenten el boom immobiliari de nou, posen de manifest una realitat que parla d’habitatges buits sense habitar i barris —principalment els perifèrics— que continuen abandonats, esperant millores urbanístiques i de serveis que mai acaben d’arribar.

Rosa Albert ha recordat, en relació al PAI que es planteja al costat de la nova Fe, que barris com el de Malilla segueixen esperant dotacions tan bàsiques i necessàries com el nou centre de salut, mentre el govern municipal segueix parlant als veïns i veïnes del barri únicament de millores i noves construccions que poc tenen a veure amb el seu benestar.

Tal com ha assenyalat Rosa Albert, “el govern municipal hauria d’estar focalitzant els seus esforços en la rehabilitació d’habitatges antics o a facilitar els lloguers i la compra assequible d’habitatge. En canvi, amb la construcció d’aquest tipus de macro complexos s’aprofundeix en la renúncia a la identitat cultural i urbanística de la ciutat sense oferir alternatives reals i pràctiques als veïns i veïnes”.

En referència directa al PAI de la Font de Sant Luis i Malilla, Albert ha assenyalat que aquest projecte suposa més aviat “ un rentat de cara d’una zona obrera que s’ha deixat convertir en un erm, mentre es permeten situacions similars en zones com Benimaclet, La Punta o el propi barri de Malilla”.

D’altra banda, la coordinadora a València d’Esquerra Unida ha posat el focus en la destrucció del patrimoni industrial que projectes d’aquest tipus ocasionen a zones de la ciutat com aquesta. “El govern municipal—ha dit Albert— hauria d’ocupar-se d’una opció viable que no perjudique al projecte residencial i dotacional però que tinga en compte i pose en valor el patrimoni industrial que hi existeix”.

Tal com ha recordat Rosa Albert, “Esquerra Unida sempre ha defensat un Pla General d’Ordenació Urbana a València que done solució als problemes reals de la ciutat i de la ciutadania, que pose límits al creixement desordenat, que aplique criteris de sostenibilitat, que regule el sector de la construcció acabant amb l’especulació urbanística anteposant els interessos de la ciutadania per sobre dels interessos mercantils, i que tinga en compte la conservació sobre la base de la sostenibilitat i viabilitat futures, anteposant la proximitat en la prestació dels serveis bàsics, i la protecció i foment del patrimoni arquitectònic, urbanístic, social i mediambiental”.

Rosa Albert ha recordat així mateix que hi ha compromisos urbanístics que l’esquerra no pot deixar mai de costat. “Des d’ Esquerra Unida seguim reivindicant la figura de l’agent urbanitzador públic enfront dels agents urbanitzadors privats, exigim la protecció de l’horta i el patrimoni, i reclamem la creació de nous jaciments d’ocupació pública que siga estable i de qualitat”, ha dit.

Finalment, Rosa Albert ha reiterat el suport de la seua organització a “ Una vertadera participació ciutadana en el desenvolupament de grans obres i projectes urbanístics, i no el model de pressupostos participatius que de moment planteja el govern municipal, que ni són realment participatius, ni es desenvolupen de manera efectiva per a solucionar les vertaderes demandes dels veïns i veïnes, ja que, per exemple, no permeten opinar i aportar idees en el desenvolupament de grans projectes urbanístics que afecten el futur dels seus barris”, ha conclòs la coordinadora d’EUPV València.

Show More

Related Articles

Back to top button