Rosa Albert i Amadeu Sanchis analitzen l’estat de la ciutat de València en l’equador de la present legislatura

Rosa Albert: “Dos anys després, la valoració és crítica des del prisma de les polítiques d’esquerres que defensem des d’EUPV”

La coordinadora d’EUPV en la ciutat de València, Rosa Albert, i qui va ser portaveu de l’organització d’esquerres en l’anterior legislatura, Amadeu Sanchis, han fet avui una valoració crítica, “des del prisma de les polítiques defensades per Esquerra Unida”, de la primera meitat de l’actual legislatura del govern municipal. Aquesta valoració s’ha emmarcat en el debat celebrat en l’Associació de Veïns de Benimaclet sota el títol L’estat de la ciutat de València a meitat de legislatura. Qüestions com la remunicipalització de serveis públics, el pla de mobilitat, les infraestructures, la participació ciutadana, la qüestió cultural, la situació d’emergència social o els deutes històrics amb el Cabanyal o Natzaret, han sigut abordades per Albert i Sanchis durant la xarrada.

Fa més de dos anys, Joan Ribó va ser investit alcalde després de la signatura de l’anomenat ‘Pacte de la Nau’ entre els grups polítics municipals de Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú-Podemos. Per a analitzar el transcurs d’aquests dos anys, el Col·lectiu d’EUPV en Benimaclet ha organitzat aquest dilluns una xarrada en la qual s’ha debatut sobre l’estat de la ciutat. La coordinadora de l’organització a València, Rosa Albert ha destacat en la seua intervenció que “si bé el govern del tripartit no es va trobar a la seua arribada amb una situació de partida gens fàcil, també és cert que dos anys després, havent-se aprovat ja dos pressupostos pel nou govern, hem de fer una valoració crítica des del prisma de les polítiques d’esquerres, que són les que defensem en Esquerra Unida”.

“Amb el canvi de govern de l’any 2015 es va obrir un període nou que va ser rebut amb il·lusió i que va generar expectatives de canvi –ha destacat Rosa Albert–. Lamentablement, hi ha uns mínims que un
govern d’esquerres ha de complir i que aquest govern municipal encara no ha sigut capaç d’abordar”. Un exemple d’açò, ha dit Albert, és la qüestió de la remunicipalització de serveis públics. “Serveis bàsics com la neteja viària i el manteniment s’han vist afectats per les polítiques de retallades, afectant a la degradació de la ciutat especialment en els barris perifèrics”, ha assenyalat la coordinadora d’EUPV a València.

Una altra de les qüestions que ha destacat Rosa Albert ha sigut la situació d’emergència social i l’estat d’exclusió social o risc de la mateixa que pateixen molts veïns i veïnes de València. Referent a açò ha assenyalat que “no és admissible que l’Ajuntament estiga prioritzant en el deute als bancs, i que estiga anteposant aqueixos pagaments a entitats financeres i no a cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania”.

“Respecte al pla de mobilitat –ha manifestat Albert–, seguim sense un contracte programa i seguim sense un transport públic de qualitat que permeta un procés de peatonalització progressiu i consensuat en la ciutat. Fins a tal punt és així, que de fet s’han realitzat consultes a entitats ciutadanes per a després desestimar totes les seues aportacions”.

També en el tema d’infraestructures, Amadeu Sanchis ha destacat el fet que el tramvia entre Orriols i Natzaret continue sense habilitar-se. “Encara que és una qüestió de la Generalitat, bé és cert que l’Ajuntament podria haver fet més del que ha dit i fet de moment”, ha explicat l’ex portaveu municipal d’EUPV.

En participació ciutadana, la coordinadora d’EUPV en la ciutat, ha destacat que “el govern municipal hauria d’apostar per un vertader procés de pressupostos participatius, tal com defensa Esquerra Unida, així com per la cogestió d’espais públics entre l’administració i les entitats ciutadanes”. En canvi, “fins al moment solament s’ha obert un procés de consulta ciutadana perquè un percentatge de les inversions es decidisca en els barris, amb un nivell de participació molt baix i un sistema poc accessible, a més de que no s’hagen executat ni tan sols els projectes de fa dos anys, o que el funcionament de les Juntes Municipals de Districte siga pràcticament el mateix i que estem encara amb el mateix reglament de participació ciutadana que teníem amb el PP”.

En l’apartat cultural, Rosa Albert ha parlat de les biblioteques municipals, on l’Ajuntament no hauria d’estar limitant recursos i ha citat expressament el cas de la biblioteca Carola Reig de Benimaclet, on segueix sense concretar-se la seua ampliació malgrat pressupostar-se en 2015.

Així mateix, Albert ha tornat a recordar que “des d’EUPV sempre hem qüestionat l’existència de fundacions com Inndea, que haurien d’estar integrades en l’organigrama municipal, ja que les seues activitats les pot i deu realitzar directament l’Ajuntament. En canvi –ha dit Albert–, “l’Ajuntament segueix mantenint aquestes fundacions amb personalitat jurídica pròpia, fet que a més afecta a la transparència i objectivitat en la contractació”.

Els “deutes històrics” de la ciutat amb determinades zones i barris, també han sigut un dels fils argumentals més destacats durant el debat. D’aquesta manera, tant Rosa Albert com Amadeu Sanchis han citat casos concrets com el del Cabanyal, com a cas urbanístic més destacat en la ciutat, o el de la façana marítima, Natzaret i el seu accés al mar.

Amadeu Sanchis, ha destacat d’altra banda que és important analitzar quins són els motius pels quals aquest govern municipal no ha complit amb els seus compromisos. “En alguns casos és perquè no hi ha voluntat per part de l’equip de govern i en uns altres perquè no hi ha finançament suficient, ja que la realitat és que som un Ajuntament intervingut i el Partit Popular ha tornat a guanyar les eleccions generals, amb el que açò suposa per als municipis”.

Show More

Related Articles

Back to top button