EUPV demana que l’Ajuntament agilite la conversió de Benimàmet en Entitat Local Menor

Rosa Albert: “El govern municipal ha de garantir l’enfortiment de la democràcia directa i la millora dels serveis públics en les pedanies”

 

La coordinadora d’Esquerra Unida en la ciutat de València, Rosa Albert, ha anunciat que la seua formació sol·licitarà aquesta setmana per registre d’entrada que la Corporació avance en la conversió de Benimàmet en Entitat Local Menor. “ Es tracta d’una qüestió defensada de paraula pels tres partits en el govern municipal i que en canvi no ha comptat amb cap modificació substantiva en els tres anys que portem de legislatura. Un govern que es diu a si mateix d’esquerres hauria d’aprofitar tots les possibles vies, com aquesta, per a avançar en democràcia directa i millorar els serveis públics prestats a la ciutadania”, ha dit Rosa Albert.

Així mateix, la portaveu d’EUPV en la ciutat sol·licitarà a l’alcalde Joan Ribó informació concreta sobre les gestions realitzades fins al moment des del govern municipal perquè les pedanies de la ciutat puguen constituir-se com a entitats locals menors. “Ara fa ja cinc mesos, l’Ajuntament ens va respondre per escrit assumint la sol·licitud d’Esquerra Unida i comprometent-se a realitzar un estudi sobre un informe remès pel secretari municipal al Servei de Descentralització de l’Ajuntament. Cinc mesos després no se sap res d’aqueix suposat estudi”, ha aclarit Rosa Albert.

Aquesta nova sol·licitud per part d’EUPV València arriba després que fa uns dies prop de 400 veïns i veïnes de Benimàmet es reuniren al ‘Casino Cervantes’ de la pedania per a debatre sobre el funcionament de les entitats locals menors i les opcions que aquesta figura administrativa pot aportar a la ciutadania per a millorar la seua pròpia qualitat de vida. “El govern municipal ha d’entendre que en llocs com Benimàmet, així com en altres àrees perifèriques de la ciutat, els veïns i veïnes se senten abandonades pels seus gestors públics. Per tant, és la seua obligació fer tot el que estiga en la seua mà per a oferir una gestió més eficient que contribuïsca a millorar els serveis públics i les condicions de vida de les persones que allí viuen, i l’entitat local menor va encaminada precisament a aqueix objectiu”, ha assenyalat la coordinadora d’Esquerra Unida en la ciutat.

Les Entitats Locals Menors estan regulades en la Llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana, on es defineixen com a nuclis de població separats territorialment del municipi al qual pertanyen i amb característiques peculiars, com una fórmula per a millorar la prestació de serveis i la democràcia directa mantenint aquests nuclis de població dins del municipi. D’acord a aquesta llei, pot crear-se una Entitat Local Menor sobre diferents supòsits, com ara que s’acredite que la prestació dels serveis públics municipals és deficient i discriminatòria, o simplement perquè així ho acorda l’ajuntament en l’exercici de la seua potestat d’autoorganització. “Per tant—ha assenyalat Albert—, que a València es permeta a les pedanies avançar en aquest sentit seria qüestió únicament de voluntat política per part del govern municipal, que pot iniciar d’ofici el procediment en qualsevol moment tal com diu la llei”.

A més, i tal com van explicar els representants d’Esquerra Unida que van assistir a l’acte celebrat en Benimàmet aquesta setmana, la Llei de Racionalització de l’Administració Local coneguda com— “Llei Montoro”— no impediria dur endavant la iniciativa dels veïns i veïnes de Benimàmet, no solament pel propi criteri d’eficiència que protegeix la pròpia Llei, sinó també per l’aval de la Disposició Transitòria de la mateixa, ja que la iniciativa es va iniciar molts anys abans de la publicació d’aquesta Llei amb la recollida de prop de 5.000 signatures a través de la comissió promotora de ‘Benimàmet Poble’.

“Les entitats locals menors són una bona opció per a esmenar les dificultats que l’acció dels ajuntaments puga trobar en nuclis veïnals separats; acosten el govern municipal a les persones que viuen en aquests nuclis, i enforteixen la participació ciutadana i la democràcia directa. Es gestionen sota criteris d’eficàcia, i són entitats rendibles i beneficioses per a la societat. L’experiència diu que allí on s’ha constituït una Entitat Local Menor, aquests nuclis de població han millorat infraestructures i serveis, existint, a més, mecanismes per a evitar duplicitats aclarint competències”, ha conclòs Rosa Albert.

Show More

Related Articles

Back to top button