EUPV exigeix a l’equip de govern que replantege el model de participació ciutadana

Rosa Albert: “El fet que no s’haja avançat i corregit en aquests anys el sistema de participació ens fa afirmar que no existeix una aposta clara per la participació real i que ens trobem davant un exercici de postureo”

La coordinadora d‘EUPV en la ciutat de València, Rosa Albert, ha valorat l’anunci realitzat per l’equip de govern municipal relatiu als pressupostos participatius de l’any 2020. “Enguany igual que en exercicis anteriors es torna a llançar una proposta en la qual no s’avança ni pressupostàriament ni metodològicament, amb la qual cosa previsiblement ens tornarem a trobar-nos amb els mateixos problemes i errors que vénen generant uns índexs de participació molt baixos i que demostren que la percepció de la ciutadania és que no ens trobem davant l’eina adequada que garantisca una participació real i efectiva”, ha manifestat Albert. En aqueix sentit, des de la coalició d’esquerres es torna a exigir a l’equip de govern municipal que òbriga un espai de reflexió per a valorar i avançar no solament en allò que es refereix als pressupostos participatius sinó també al model global de participació ciutadana.

Segons la dirigent d’esquerres: “Ha arribat el moment de fer una valoració de les diferents edicions dels pressupostos participatius i traure conclusions que permeten avançar i millorar aquest model fins a aconseguir una visió més àmplia de la participació ciutadana.” Per a Esquerra Unida —ha prosseguit Rosa Albert— “aquesta reflexió ha de fer-se conjuntament amb el teixit social i associatiu de la ciutat i no a les seues esquenes, tot allò que no passe per aquesta col·laboració està condemnat al fracàs”.

Per a la coordinadora de la formació d’esquerres, “els pressupostos participatius són la part més ‘vistosa’ de la participació ciutadana, però cal implementar elements correctors a allò que s’ha evidenciat com a debilitats del model, com ara la baixa participació, el pressupost destinat, l’execució dels projectes aprovats o els criteris per a seleccionar les propostes”.

En aquesta línia Rosa Albert remarcat: “Entenem que un model atractiu i realista ha de comptar amb un pressupost adequat, l’actual a més de ser insuficient s’utilitza per l’Ajuntament per a incorporar inversions que haurien d’executar-se per les diferents delegacions”. “A més—ha continuat— no es garanteix que les propostes seleccionades s’executen en un període de temps raonable i de fet se segueixen arrossegant proposades d’exercicis anteriors”.

La dirigent d’esquerres ha insistit en la necessitat d’implicar en aquest procés a la major part de veïns i veïnes, tant a través de les associacions veïnals com de les diverses plataformes ciutadanes i fins i tot a nivell individual. En aquest sentit ha reconegut la lluita històrica del moviment veïnal “sense el qual —ha dit— no es podria entendre la ciutat que tenim actualment”.

Per a EUPV, la base de la qualitat de la participació ciutadana està a tenir una comunitat ben informada. Per a açò, cal comptar amb l’experiència del moviment veïnal i sumar les aportacions de les noves formes d’organització social. “Hem de treballar braç a braç amb les associacions veïnals i ciutadanes facilitant informació i formació, utilitzant les noves tecnologies de la informació però també els canals tradicionals”, ha conclòs Rosa Albert.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button