EUPV i ERPV reclamen una avinguda per Vicent Marco Miranda, primer alcalde republicà

Marco Miranda mereix el reconeixement per la seva trajectòria cívica i polític. Va ser responsable de la modernització del funcionariat i  millores del transport

Rosa Albert, coordinadora d’Esquerra Unida de València ciutat, i Francesc Galiano, president d’Esquerra Republicana de València, han presentat avui conjuntament a l’Ajuntament de València la petició d’una avinguda per a Vicent Marco Miranda, primer alcalde de la ciutat durant la República, en el 70é aniversari de la mort.

Petició al ajuntament

En el 70é aniversari de la mort de qui fou el primer alcalde republicà de la ciutat de València, considerem que és just fer ja el reconeixement que la personalitat de Vicent Marco mereix, no sols com a alcalde, sinó per ja seua llarga trajectòria cívica i política, definida per l’honestedat personal i el valencianisme republicà que encarnà de manera exemplar.

 

Trajectòria política

Vicent Marco va ser regidor de 1912 a 1937, i primer tinent d’alcalde, de 1920 a 1923, cap de la majoria republicana i alcalde accidental.

Van ser anys de servei a la ciutat en què fou responsable de la modernització de serveis públics com l’escorxador municipal, l’augment, ampliació i millora de les línees de transport públic o les colònies escolars municipals, entre d’altres. Però el que potser reflecteix millor la seua concepció de l’ajuntament com a servei al ciutadà és la creació d’una plantilla fixa i ben formada de funcionaris municipals, mesura que eliminà situacions inestables i instaurà, de fet, una funció pública moderna a la ciutat de València.

Vicent Marco encapçalà la comissió que proclamà la República el 14 s’abril de 1931 i qui s’adreçà als governs civil i militar a fi de controlar possibles accions en contra de la nova situació. A la sessió municipal del dia següent, 15 d’abril, Marco fou proclamat primer alcalde republicà de la ciutat de València, i va fer el primer ban republicà en valencià.

Vicent Marco estigué molt implicat en la campanya pro Estatut d’Autonomia del País Valencià, que es duia a terme des dels ajuntaments, encapçalats per l’Ajuntament de València. En participà en la redacció i va fer-hi gran quantitat de mítings al llarg de 1933.

Vicent Marco va ser un home que treballà fermament per la ciutat, la República i el País Valencià. Lliga el millor del passat de la ciutat de València al futur que volem, una ciutat moderna, justa, desvetllada i arrelada a la identitat pròpia tot exercint un lideratge en la resta del país.

En reconeixement a la seua trajectòria cívica, pel que considerem que és un necessari acte de memòria, perquè és de justícia, i pel que suposa de reparació de l’oblit i la injustícia comesos durant anys amb Vicent Marco Miranda i tants i tantes valencianistes republicans i lluitadors per la llibertat d’aquest poble.

Show More

Related Articles

Back to top button